Háború lesz a moziban…

A MAJMOK BOLYGÓJA – HÁBORÚ már a harmadik része annak az emblematikus filmeposznak, amelyet Matt Reeves rendező vezetésével egy sztárokból álló filmes csapat vitt sikerre szerte a világon.

Hogy a történet maga – vagyis a harc a világ ellenőrzéséért a majmok és az emberek között – miért telitalálat, azt talán magyarázni sem kell. Mindenesetre híven tükrözi az emberiség félelmét, hogy elveszíti a dolgok feletti irányítást, amit szélsőséges esetben akár egy majom is megkaparinthat tőle.
A másik oldalon Cézár már csak hab a tortán: tudatlanul lerombolná az emberi civilizációt a saját fajának nagyobb élettere reményében – de jó, hogy ilyen a való világban eddig még sosem láttunk.
Persze egy filmnek nem kell minden ízében a valóságot vagy a valóságos történelem eseményeit követnie. Van egy elszánt és tehetséges ezredes, aki pontosan tudja, mekkora a tét, s annak megfelelően küzd és vezeti a katonáit az ellenséggel szemben, és van Cézár, aki – mert hogy intelligens – képes felfogni egy vesztes háború utáni világot is, ha nem is szívesen békélne meg egy ilyen kényszerű megoldással. Fogjuk rá inkább, hogy önző, mert még az esetleges vereség után sem akarja majd kiengedni a kezéből a hatalmat, bármilyen kis rész is marad meg majd akkorra belőle, de a vezetést nem akarja kiadni a kezéből. (Engem persze az aktuális magyar futballválogatott szövetségi kapitányára és a szövetség elnökére emlékeztet ezzel, de más nézők talán találnak erre más párhuzamot, lelkük rajta.)

Visszatérve a filmre, A MAJMOK BOLYGÓJA – HÁBORÚ címűre, azon a nézők szerencsére rengeteget izgulhatnak majd. Olyan látványos harci jelenetekben lesz részük, mint a Weta Digital által (is) kreált digitális valóság, és olyan minőségi színészi produkciókban, mint például Andy Serkisé, aki a majmok vezérét, Cézárt alakítja. A szereplők egy részét persze már jól ismerjük a korábbi részekből. Ilyen Karin Konoval, aki Cézár legbensőbb tanácsadóját, Maurice-t személyesíti meg, vagy Terry Notary, aki a majomkirály jobbkezét, Rocketet alakítja, míg Cézár feleségének szerepét Judy Greerre, Kobáét Toby Kebbellre osztotta a rendező.

A régiek mellett új, nagyszerű színészek is megjelennek ebben a részben, mint például a már kétszer is Oscar-díjra jelölt Woody Harrelson a humánus, de kőkemény ezredes szerepében, aki ha nem is nagy örömmel, de elfogadja az öldöklés szükségszerűségét, ha csak az képes megmenteni az emberiség számára a Föld nevű bolygót. Azt pedig, hogy a majmoknak is van szívük, Steve Zahn tudatosítja bennünk, amikor humorral és mély emberséggel játssza Bad, vagyis a Rossz Majom szerepét, aki a legnehezebb percekben is tartja a lelket sors- és fajtársaiban, még ha egyébként nem más is, mint egy bölcs és visszahúzódó természetű csimpánz. Amiah Millernek még náluk is komplexebb, nehezebb szerep jutott: ő játssza Novát, aki emberi lény, de testben és lélekben (főleg lélekben azért) minden más embernél közelebb áll az újfajta, okos majmokhoz. Ő testesíti meg a létező, de még sokak előtt ismeretlen lehetséges hidat a két, egymással éppen véres háborúban álló faj között. Aleks Paunovic a filmben Winter, az elképesztően impozáns, de állandóan aggodalmaskodó fehér gorilla, Michael Adamthwaite pedig Cézár szárnysegédjének szerepében alakít maradandót.
Most nem soroljuk el az összes majomkaraktert és az őket játszó színészeket, pedig közülük nem egy zseniális telitalálat, inkább szóljunk még pár szót a film természeti környezetéről, a gyönyörű észak-amerikai erdős-hegyes tájról, amely Michael Seresin kamerája előtt olyan nagyszerű képekben jelenik meg, mint filmvásznon eddig talán soha. A hatást tovább erősíti az Oscar-díjas Michael Giacchino remekbeszabott filmzenéje.

A rendező, Matt Reeves a nagysikerű A majmok bolygója – Forradalom után tért vissza, hogy folytassa a történetet, de egyben nagyobb méretre is váltson. És nem csak, ami a látványt, hanem ami a cselekményt is illeti. A harc szinte globális mértéket ölt, miközben a majmok immár minden téren az emberek egyenrangú ellenfeleivé váltak. Ez nem azt jelenti persze, hogy minden majom pályázhatna a Nobel-díjra, de Cézár cselekedetei, gondolkodásmódja valóban emberszabásúvá vált, számos téren pszichológiailag nem, már csak fizikailag hasonlít egy emberszabású majomra.
És a háború is egyre inkább hajaz az emberek, embercsoportok közötti fegyveres konfliktusokra, a történelemben lezajlott háborúkra, sőt, világháborúkra. Mint a rendező elmondta: „Függetlenül a résztvevők szándékától, vagy Cézár, a majomvezér egyéni tulajdonságaitól, érzelmeitől, a háború egyre kegyetlenebbé, véresebbé fajul, kiterjed térben és időben, mindenkit magába szippant. És hiába, hogy eleinte Cézár még hitt a béke esélyeiben, a dolgok logikája ennél kegyetlenebb volt. És meglehet, nemcsak a majmok bolygóján…”

Az egyik producer, Peter Chernin bevallotta, hogy ami őt illeti, ő a kezdetektől trilógiában gondolkodott. Szerinte „ha már egyszer intelligens, okos majmok láttak napvilágot, a dolgok logikája szerint nemcsak rá kellett támadniuk az emberekre, de elkerülhetetlen volt egy mindent eldöntő háború kitörése is”… Hogy ez miért zárja le – legalábbis Chernin mai álláspontja szerint – a történetet, azt még nem árulhatjuk el, de nyilván minden néző számára kiderül majd a moziban.

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>