Az Elit mozi története

A soproni Elit Mozi

Az első mozi 1911-ben épült Hartmann Jakab és Keresztély testvérek részére a Lachner Kristóf utcában szecessziós és az 1900-as évekre jellemző barokk stílusban. A 100 néző befogadására alkalmas létesítmény 12 évre kapott működési engedélyt, amelynek leteltével a Hartmann fivérek egy nagyobb filmszínházat építettek a Torna utcában.

A barokk jegyeket magáénak tudó épület 460 fő befogadására volt alkalmas és 1926. október 30-án nyílt meg. A filmszínház eredeti neve Elite Mozgó, melyet a második világháború után Szabadság Filmszínházra módosították, egyúttal át is építik és a megyei moziüzemi vállalat vette át. Belül szocreál falambériát és álmennyezetet kapott, amely a rendszerváltás után a belső elöregedés miatt életveszélyessé vált. Ezt az 1995-ös üzemeltetési és működtetési pályázat nyertese lebontatta és az eredeti 1926-os tervek alapján, a régi pompájában helyreállíttatta. Ekkor a mozi visszakapja régies nevét, azóta Elit moziként üzemel. A filmszínház technikáját és kéttermessé kialakítását a 80-as években kapta.

Az akkori Győr-Moson-Sopron Megyei Moziüzemi Vállalat alakította ki a kijárati rész tetőszerkezetének átépítésével a Huszárik terem nevű művész teremet (eredetileg 28 fős, jelenleg 40 fős), mely lassan 3 évtizede szolgálja a mozgókép kultúra szerelmeseit Sopronban. 1996-ban egy betéti társaság vette át az üzemeltetést a várostól, bérleti díj ellenében. Két éven keresztül teltházas előadások jelezték a soproniak moziba járási igényét. A nézőszám adatok alapján a soproni Elit akkoriban a 6. leglátogatottabb vidéki filmszínház volt hazánkban. Azonban 1998-tól, amikor megnyílt a pláza és benne egy 7 termes multiplex mozi, rohamosan csökkenni kezdett a nézőszám és az Elit a csőd szélére került. Csak az önkormányzat pozitív hozzáállásán múlt, hogy nem zártak be, mert fontosnak tartották, hogy a városnak egy független filmszínháza legyen. A mozi így mentesült az egyébként jogosan beszedendő bérleti díj alól, de ha nehezen is, fennmaradtak. Az életben maradásban a legnagyobb érdeme a Magyar Mozgókép Közalapítványnak volt, akinek normatív művész mozi fenntartási támogatása több mint egy évtizeden keresztül biztosította a fedezetet a működéshez. A multiplex nyitása után három évnek kellett eltelnie, hogy sikerüljön visszaszerezniük az eredeti nézőszám 30-40 %-át.

Az utolsónak megmaradt soproni hagyományos filmszínházat a belvárosban, a Torna utca 14 alatt találjuk meg, a Várkerülettől néhány perc sétával könnyen elérhető. A zöld épület könnyen felismerhető, itt van a mozi bejárata is. Bent az előtér tágas, padokkal kialakított. Itt találjuk a pénztárat, ahol a készpénzes fizetés mellett számos kultúra utalványt is elfogadnak. Mellette egy széles kínálattal rendelkező büfé van. A bejárattól balra található a 337 fős nagyterem, amely lejtős üléssor elrendezésű és barna szövetborítású, faszékekkel szereltek fel. A mennyezet stukkó díszekkel ékesített, hosszában több helyen megtört boltív formájú.

Az oldalsó falakat bordó szövettel borították be a hang megfelelő terjedése és esztétikai kialakítás miatt. A hátsó sorok felett található a karzat, ahol az előzőek szerint találhatók ülések. A vászon teljesen kitölti a helyét, amely előtt a minden előadás után összehúzódó függöny lóg. A kitűnő akusztikát a Lege Sztereo hangrendszer teszi még tökéletesebbé, a mozgóképet pedig 2 db Meo 5XB típusú szolgáltatja. A kisterem egy másik bejáraton közelíthető meg, itt csupán 40 ülőhely van, kedvező kialakítás egy filmklub helyiségnek. A kis vászonra sugárzott film a gépházban található TK vetítőgéppárnak köszönhető, amelyet hazánkban már ritka látvány, működés közben látni. A terem sík széksor elrendezésű, mozgatható ülésekkel berendezett, hangzása mono. Mindkét terem légkondicionált, a nagyterem akadálymentesített is.

A filmkínálata leginkább az artfilmekből és a nagyobb sikerprodukciókból állnak. A város művészfilm kedvelő polgárai és a környék lakossága egyetlen megfizethető szórakozási lehetősége ebben a moziban van. Jegyárai is igen csalogatók, hiszen egy teljes árú jegy a földszintre 600 forintba, az erkélyre 700 forintba kerül. A nagyteremben kedden 18 óra előtt kezdődő vetítéseire azonban csak 500 Ft a belépő. Az első előadás rendszerint 15 és 17 óra között indul el, de hétvégén egy délelőtti matiné is műsorra kerül, az utolsó mozifilm mindennap 20:30-kor kezdődik.

Az Elit Mozi nagyon nehéz időket él át, talán nem is tudjuk, hogy jelenleg a város fentebb taglalt támogatásán kívül nincs is más anyagi forrása, csak a látogató. Félő, ha nem történik rövidesen semmi változás állami szinten, akkor működésképtelenné válik és bezárhatja kapuit. Az utolsó előadás már a láthatáron van (2011. április 6-án 20.30), addig is használjuk ki a lehetőséget, élvezzük, szeressük, támogassuk a közel 85 éves filmszínházat.

Írta: Forgács Balázs 2011. március 02. szerda, 16:15

Forrás: www.mozivilág.com

Tags:  ,

Írj véleményt:

A következő HTML tags and attributumokat használhatod: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>